Hitte

 

En toen was het heet! Dit lijkt in Nederland altijd plotseling te gebeuren en het overvalt onze honden net zo goed als onszelf. Als het voor ons heet is, dan beginnen we al snel enorm te zweten. Dit doet ons lichaam omdat je afkoelt door de verdamping van je zweet. Maar waarschijnlijk heb jij je hond nog nooit zien zweten, want dat kan een hond niet! Ten minste, hij zweet een heel klein beetje door zijn voetzolen, maar het overgrote deel van de warmte raakt hij kwijt door te hijgen.

 

Vaak zien we een hond die ligt te hijgen en denken ‘nogal wiedes, hij heeft ook zo’n dikke bontjas’, maar dat is niet helemaal correct. De dikke jas zorgt over het algemeen dat er wat lucht tussen de huid en de omgeving zit. De hond heeft dan een isolatielaagje waardoor zijn huid koeler kan blijven dan de omgeving. Hierom wordt aanbevolen om honden die een ondervacht hebben niet te scheren, omdat de hond zo de isolerende werking van het haar kwijtraakt. Mocht je de hond wel willen scheren, vraag dan altijd even bij je trimmer of dit wel verstandig is, goede trimmers weten precies wat voor jouw hond de beste strategie is in de warmte.

 

Houd het koel!

 

Omdat een hond hitte niet zo heel goed kwijtraakt, is het belangrijk om te voorkomen dat hij het al te warm heeft. Allereerst betekent dit uiteraard dat hij altijd beschikking moet hebben over drinkwater en schaduw, ook als je “eventjes” op een terrasje gaat zitten. Als je zorgt voor voldoende koel drinkwater zullen de meeste honden ook wel genoeg drinken. Sommige honden doen dit niet uit zichzelf, als je hond te weinig drinkt kan je dat vaak zien aan een te droge ontlasting en een droge mond. Let wel op dat het normaal is dat de ene hond meer drinkt dan de andere, als je twee honden in huis hebt waarvan de ene hond veel minder drinkt, betekent dit nog niet gelijk dat de een te weinig of de ander te veel drinkt. Eventuele medicatie of moeite met opstaan kan het ook lastiger te maken om voldoende te drinken. Om je hond te stimuleren om te drinken kun je regelmatig de waterbak aan hem aanbieden, of wat karnemelk en/of brokjes in het water doen om het water aantrekkelijker te maken. Sommige honden drinken juist te veel, soms zelfs obsessief. In dat geval zorg je dat je regelmatig een afgepaste hoeveelheid aanbiedt, overleg dit met je dierenarts. Let hierbij op dat de hond niet zonder toezicht bij water kan, uit bijvoorbeeld plassen of kinderbadjes.

 

Als je naast schaduw en water een plekje met koele grond kunt aanbieden vinden veel honden dat ook fijn. Vaak zorgt een hond hier zelf voor door een stukje grond uit te graven. Eigenlijk wel heel slim dat hij de warme grond afgraaft en op de koele grond daaronder een lekkere ligplek creëert. In de tuin vinden wij dit vaak niet zo’n geweldig idee omdat dit ten koste gaat van onze plantjes. Als alternatief kan je een handdoek onder de koude kraan houden en op de grond leggen, of een koelmat kopen bij de dierenwinkel.

 

Vroeger werd nog wel eens gezegd dat je een handdoek nat moest maken en deze dan over de hond heen moest leggen, dit is helaas niet zo’n goed idee. Deze handdoek is best snel opgewarmd en dan ligt de hond onder een broeiend dekentje! Als hij de energie niet heeft om op te staan op dat moment, kan hij nog sneller oververhit raken dan zonder handdoek.

 

Hitte is echt veel sneller problematisch voor honden dan voor mensen, zeker voor hondenrassen zoals poolhonden, die gebouwd zijn voor koel weer. Het is daarom verstandig om vanaf ongeveer 20 graden buitentemperatuur geen langdurige lichamelijke inspanning van de hond te vragen. Laat de fiets en de bal dus maar thuis. 

 

Als je wilt gaan wandelen met warm weer, voel dan even een aantal seconden met je hand op de grond of dit ongemakkelijk is. Als het voor jou ongemakkelijk is, dan is het ook ongemakkelijk of zelfs pijnlijk voor de hond om daar met blote pootjes op te lopen. In de zomer is het ‘t beste om een lange wandeling heel erg vroeg in de ochtend te doen, dan is het nog niet zo warm. In de late avond is de buitentemperatuur ook lager, maar de lucht koelt veel sneller af dan de grond, zeker als die grond betegeld of geasfalteerd is. Dit betekent dat de hond eigenlijk nog steeds met warme pootjes rondloopt, ondanks dat het weer voor ons lekker koel aanvoelt. In de ochtend heeft de grond de hele nacht afgekoeld en is het meestal prettiger wandelen voor de hond.

 

Laat je hond niet opgesloten zitten in een auto, ook niet als je echt maar heel even weg bent. Met een sterke zon kan het ook met een lage zomertemperatuur heel snel te heet worden in een auto. Daarnaast schijnt de zon niet steeds op dezelfde plaats en kan een auto die je in de schaduw parkeert in no-time in de volle zon staan. Mocht je ergens een hond in een auto zien zitten terwijl het warm weer is, blijf dan bij de auto en kijk of de hond verschijnselen van oververhitting vertoont. Bij twijfel kun je eventueel bellen met de dierenpolitie op telefoonnummer 144. Als je echt oververhitting ziet optreden of denkt dat de situatie gevaarlijk is voor de hond, bel dan altijd de politie op telefoonnummer 112 en volg de instructies die je krijgt. De politie kan je adviseren om de ruit van de auto in te slaan, als je dit echter op eigen initiatief doet dan kan dit worden opgevat als vandalisme. Als het mogelijk is, zorg dan dat er filmpjes/foto’s worden gemaakt van de situatie, dit kan de politie helpen bij eventuele vervolging van de eigenaar. 

 

Oververhitting herkennen en behandelen

 

Helaas komt oververhitting bij honden regelmatig voor in de zomer. Je hoort het vaak aan het geluid als de hond oververhit is, hij gaat dan ‘knorren’. Hij kan hierbij ook gaan kwijlen. Ook is de hond niet lekker, hij kan sloom worden en zelfs moeite hebben met staan. Om te controleren hoe het met hem gaat kan je de slijmvliezen bekijken: aan de binnenkant van de bek bekijk je dan de kleur van de wang, het tandvlees en de tong. Normaal is deze kleur mooi roze, maar bij oververhitting wordt deze rood. Je kan bij de hond ook de temperatuur rectaal opnemen, maar doe dit met een elektronische (plastic) thermometer want een glazen thermometer kan breken. Honden hebben een iets hogere lichaamstemperatuur dan mensen, een temperatuur van 39 graden kan nog normaal zijn voor een hond in rust. De temperatuur kan tot een graad stijgen als hij druk bezig is geweest.

 

Bij oververhitting is het essentieel om zo snel mogelijk te koelen, als het kan over het hele lichaam. Er wordt wel gezegd dat de hond in shock kan raken als je te snel koelt, maar als je hond echt oververhit is dan is de kans groter dat hij daaraan overlijdt dan aan shock. Bij voorkeur koel je de hond in stromend water van bijvoorbeeld een beek of desnoods een tuinslang. Koelen met natte handdoeken kan, maar als de hond echt oververhit is dan gaat dit waarschijnlijk niet snel genoeg.

 

Als je de hond aan het koelen bent, kijk of zijn situatie verbetert, en meet na 10 tot 15 minuten nogmaals de temperatuur op. Het is verstandig om, direct nadat je begint te koelen, te bellen met een dierenarts voor verdere instructies. Als de temperatuur van de hond 39 graden bereikt kan je stoppen met koelen. Desalniettemin kan oververhitting het hart, lever, nieren en andere organen blijvend beschadigen. Hierdoor kan een tijdelijke oververhitting langdurige gezondheidsproblemen opleveren, overleg met je dierenarts of het verstandig is om even langs te komen. 

 

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus zorg altijd voor een koele schaduwplek en voldoende drinkwater! Als het kan, laat je hond dan zwemmen of pootjebaden, lees de kwispel ‘Gevaren in het water’ en de kwispel ‘Zwemmen’ voor meer informatie over veilig leren (niet te) zwemmen