Artikel downloaden
Omgaan met winterweer
Kou en sneeuw is niet voor alle mensen en honden een pretje! Zeker voor kortharige honden is het soms bikkelen geblazen. Mocht uw hond vaak rillen en u zielig aankijken, kan het verstandig zijn om een jasje aan te meten. Ook is het een goed idee om bij koud weer een kleedje of handdoek mee te nemen naar de training. Hiermee kun je voorkomen dat jouw hond de grond veel te koud aan de buik vindt om te gaan liggen.
Veelal vinden honden de sneeuw net zo leuk als wij, maar net zoals wij laarzen aantrekken is het verstandig om ook de hond goed voor te bereiden op het winterweer. Dit begint voor langharige honden al bij het bijknippen van de haren tussen de pootjes. Hiervoor kan je een normale schaar gebruiken: pak het voetje rustig vast, houdt het onder het lichaam zodat de poot niet uit het verband gehouden wordt, en knip langs en tussen de kussentjes het overtollig haar weg. Als je dit niet doet, kunnen zich rond het haar bollen sneeuw en ijs vormen en loopt de hond straks op ijs in plaats van op de pootjes. Als je hond de poot wegtrekt en begint te worstelen, laat dit dan even weten bij je trainer, de meeste honden kunnen namelijk heel goed leren om te verdragen dat je de pootjes bijwerkt.
Steekt er geen haar (meer) onder de kussentjes uit, smeer de pootjes dan in met uierzalf of vaseline vlak voordat je naar buiten gaat. Als je langs wegen loopt waar gestrooid wordt, zal er zout op de grond liggen, en dit bijt in de pootjes - zeker als er een kloofje of wondje in de kussentjes zit. Een vettig laagje van vaseline of uierzalf biedt hier bescherming tegen. Na de wandeling spoel en veeg je de zalf weer van de pootjes af.
Het is niet de bedoeling dat de hond de zalf gaat oplikken. Als je merkt dat je hond dit toch gaat doen, probeer hem dan af te leiden met een spelletje of (volg)oefening, meestal gaat hij/zij zich na een paar minuutjes vanzelf bezighouden met de wandeling en niet met de zalf.
Vindt je het zalven in het sneeuwseizoen te veel gedoe, dan is het ook een mogelijkheid om te investeren in schoentjes voor je hond. Als je hierover denkt, bespreek dit dan even met je trainer, dan kunnen we je tips geven voor het introduceren van de schoentjes, zodat je hond ze niet vervelend gaat vinden.
Als je buiten loopt, zorg dat je hond niet bij een sloot het ijs opgaat. De meeste honden wegen minder dan mensen, en zullen dus minder snel door het ijs zakken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Neem het zekere voor het onzekere en voorkom dat je hond leert dat hij het ijs op kan gaan. Je hond kan meestal niet zelfstandig zwak van sterk ijs onderscheiden, dus het is beter om te zorgen dat de hond helemaal niet op het ijs komt.
Nog een laatste tip: zorg dat je hond zo weinig mogelijk sneeuw gaat happen. Veel honden vinden dit leuk, maar het kan zijn dat ze door het sneeuw happen intern te veel afkoelen. Als je weet dat jouw hond graag sneeuw hapt, zorg dan in ieder geval dat je voldoende drinkwater bij je hebt, en gebruik de ‘nee’ oefening. Beloon natuurlijk uitbundig als je hond stop met sneeuw eten!