Artikel downloaden

 

Fietsen met de hond

 

Fietsen is ontzettend leuk voor mens en hond: je bent een stuk sneller met de fiets en kan dus meer leuke plekjes ontdekken, en veel honden vinden het eigenlijk wel lekker dat wij op de fiets niet zo sloom zijn! Rechtuit en in draf lopen zijn gezonde bewegingen voor een hond, hij bouwt hiermee een goed spierstelsel op en krijgt een uitstekende conditie.

 

Fietsen, altijd goed?

In sommige gevallen is het niet goed om te gaan fietsen. Als het buiten boven de 20 graden is bijvoorbeeld, dan kan de hond bij het lopen de hitte niet genoeg kwijtraken. Of als je hond nog heel jong is, het is verstandig om te wachten tot je hond uitgegroeid is, vanaf ongeveer anderhalf jaar oud. Als je een hele kleine hond hebt, dan kan hij/zij vaak niet voldoende tempo maken om de fiets bij te houden. Voor extreem grote honden en kortsnuitigen is fietsen soms te belastend. Welke maat je hond ook heeft, het is altijd goed om te kijken naar zijn lichamelijke gesteldheid en de weercondities voordat je beslist te gaan fietsen. Een gezonde, geoefende hond wordt bij koel weer niet snel moe van fietsen. Pas wel voor slijtage aan de voetzooltjes als je veel fietst in verharde gebieden.

 

Een klein hondje kan misschien niet naast de fiets lopen, maar hij/zij past wel makkelijk in een fietsmandje, dus op die manier kan je toch gezellig samen gaan fietsen. Voor de honden die niet in een mandje passen bestaan hondenfietskarren, of als je beschikt over een bakfiets kan je deze met een bevestiging voor de riem en een verbetering van de grip op de ondergrond gemakkelijk geschikt maken voor de hond. Een mandje, bakfiets of fietskar moet even wennen voor de hond als hij/ zij deze niet van pup af aan kent. Geef je hond tijd om er vertrouwd mee te raken voordat je echt snelheid maakt of een tocht onderneemt.

 

 

Hoe leer je het fietsen aan?

Veel honden vinden de fiets maar een raar ding, dus als je een puppy hebt, zorg dan dat hij/zij op jonge leeftijd al went aan wat een fiets is. Je kan bijvoorbeeld de pup lekker laten snuffelen aan de fiets, en even gaan lopen met de fiets tussen jullie in.

 

Voordat je met de hond kan gaan fietsen, moet de hond goed kunnen volgen. Als de hond niet goed kan volgen, dan wil hij/zij op de fiets vaak alle kanten op, en dat kan gevaarlijke situaties voor zowel mens als hond opleveren. In de les wordt ruim tijd besteed aan het volgen, dus oefen thuis met de tips die je van je trainer krijgt. Normaal tijdens de les loopt de hond links, maar bij het fietsen loopt de hond altijd aan de rechterkant! Op die manier fiets jij tussen je hond en eventueel ander verkeer. Zorg dat de hond gewend raakt aan zijn plekje aan de rechterkant vanaf zijn/haar eerste kennismaken met de fiets.

 

Als je hond de fiets niet eng vindt, en goed luistert bij het loslopen, kun je eventueel ook kijken of er gebieden zijn waar je de hond los kan laten meelopen met de fiets. Dit zijn vaak gebieden waar ook gewandeld wordt, dus zorg dat je op ruime afstand van andere wandelaars en honden tot stilstand komt.

 

Sommige honden willen graag op fietsers jagen, of schrikken erg van een fiets, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom is het verstandig om even af te stappen als je iemand tegenkomt in een losloopgebied. Bovendien kan je lopend een ontmoeting tussen jouw hond en andere mensen/ honden beter begeleiden dan vanaf de fiets.

 

 

 

Fietsveer

Het fietsvirus echt te pakken? Dan is het misschien ook handig om een fietsveer (soms aangeduid met de merknaam ‘springer’) aan te schaffen. Een fietsveer is een metalen veer die je aan de fiets bevestigd, aan de veer zit een lijn met musketon om aan de halsband van de hond vast te maken. Door de veer komen schokken van het eventuele trekken van de hond minder hard aan, en je hebt je handen vrij en kunt je met het verkeer bezighouden, dit is dus een stuk veiliger dan de riem in de hand houden. Ook is de riem vrij kort, en blijft je hond dus altijd op veilige afstand van jou en het verkeer.

 

Of je hond nu met een fietsveer of aan de hand meeloopt, zorg altijd dat je het tempo aanpast aan wat de hond aankan. Voor de meeste honden is het fijn om in de berm te lopen, omdat het asfalt of steen kan schuren op de kussentjes van de poten. Wees je er wel van bewust dat de berm vaak niet even vlak is als het asfalt, en je dus het tempo zó moet aanpassen dat de hond tijd heeft om te herstellen als hij/zij struikelt over ongelijke grond. Ga echter niet te langzaam rijden, anders heb je kans dat de hond de aandacht voor het fietsen verliest en in de berm wil gaan snuffelen of zijn/haar behoefte doen.

Het kan handig zijn om voordat je écht een eind gaat fietsen de hond even de gelegenheid te geven om een plasje te doen, zodat hij/zij met alle aandacht kan meelopen. Het optimale fietstempo verschilt per hond. Veel plezier met ontdekken wat werk voor jou en je hond!