Artikel downloaden

 

Spelen met stokken, geen goed idee.

 

 

Vaak vinden honden het heerlijk om op stokken te kluiven of ermee door het bos te sjouwen. Jammer genoeg is dit geen goed idee.

 

Gevaren

Stokken liggen vaak al een tijd op de grond, het kan dat er vanalles op groeit of gegroeid heeft, vaak zonder dat je dit kan zien. Als je de pech hebt dat je hond een stok vindt waar giftige paddestoelen op gegroeid hebben, kan hij hier flink ziek van worden.

 

Ook kunnen stokken op een onvoorspelbare manier splijten of in de keel schieten bij honden. Dit kan een flinke wond in de bek veroorzaken, iets wat helaas regelmatig voorkomt. Zoals je je kan voorstellen is een wond in de bek erg pijnlijk voor de hond, en kost het erg veel zorg om te genezen. Naast een wond in de bek kan je hond ook (scherpe) stukjes hout inslikken en daar in de maag of slokdarm schade van ondervinden.

 

 

 

  

Afleren

Maar wat doe je dan als de hond toch graag stokken oppakt? Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat je nooit zelf stokken uitkiest of met stokken speelt! Je hond wil graag met jou spelen, dus als je duidelijk maakt dat een spel met stok voor jou niet leuk is, dan zijn de stokken minder interessant voor de hond.

Als je hond kluiven op stokken fijner vindt dan ermee spelen, is het belangijk dat je zorgt dat er thuis aan de kluifbehoefte van de hond wordt voldaan. Er zijn bij de dierenwinkel verschillende eetbare en nylon kluiven te vinden, als je erheen gaat met je hond kunnen jullie samen vast een goede kluif uitzoeken!

Bijvoorbeeld van het merk nylabone, deze zijn erg hard, waardoor het voor de hond niet makkelijk is om er stukjes vanaf te bijten en in te slikken. Zorg wel dat de maat en hardheid van de nylon kluif aansluit bij de maat van je hond, zodat de kluif niet in de keel schiet en he hond er geen stukjes vanaf bijt. Een nylon kluif kun je eventueel ook een tijdje mee naar buiten nemen, zodat je gelijk een alternatief hebt als je hond aan een stok wil beginnen.

 

 

Als je liever een eetbare kluif geeft, zorg dan wel dat je aanwezig bent tijdens het kluiven, aangezien een kluif in de keel kan schieten, net zoals een stok. Omdat kluiven minder scherp zijn, is er echter geen gevaar dat de kluif in de bek snijdt, zoals bij een stok zou gebeuren.

 

Sommige honden, met name retrievers, hoeven niet zo nodig te spelen of te kluiven maar willen graag stokken tillen. Als dit voor jouw hond geldt, zorg dan dat je een ander speeltje bij je hebt, zodat hij met het speeltje kan sjouwen in plaats van met een stok.

 

Mocht je met deze tips je hond nog steeds niet van de stokken kunnen afhouden, praat dan even met je trainer. Veel wandelplezier!