Artikel downloaden

 

Benchtraining

 

 

Een bench is een metalen ‘kooi’ waar de hond in kan verblijven in die situaties waarin u hem niet in de gaten kunt houden terwijl dat (nog) wel nodig is. Echter, de bench moet aangeleerd worden zodat het een vertrouwde en veilige omgeving voor uw hond is. Het gebruik van een bench is niet zielig voor de hond zolang hij hierin overdag niet langer dan 5 uur aaneengesloten hoeft te verblijven en hij natuurlijk goed van tevoren is uitgelaten. Een jonge pup kan uiteraard veel minder lang in de bench zitten in verband met de zindelijkheid.

 

 

Voor de hond maakt het niet zo veel uit of hij in een bench dan wel in een mand ligt. Straf de hond NOOIT in de bench/mand, maar leg hem met een kleine beloning even apart als hij te druk is. De hond zal het begrenzen in het begin niet leuk vinden maar soms moet een hond geholpen worden om rust te nemen. Zie de bench als vervanger van de mand, met het verschil dat deze kan worden afgesloten.

 

Een bench kunt u bij de dierenspeciaalzaak aanschaffen of tweedehands kopen. Let goed op de afmeting: die mag niet veel groter zijn dan uw hond zelf. Een vuistregel is: een bench moet zo groot zijn dat uw hond erin kan staan en languit kan liggen. Mocht u zelf een bench van hout willen maken houd er dan rekening mee dat als uw hond de bench wil slopen, hij houtsplinters in zijn bek kan krijgen en eventueel ook kan inslikken.

 

Om uw hond te laten wennen aan de bench gaat u als volgt te werk: Zet de bench in de kamer op een rustige plaats, van waaruit uw hond de ruimte kan overzien. Zo blijft de hond betrokken is bij het sociale leven van het gezin.

Leg een kleed en wat (veilig) speelgoed van de hond in de bench maar zorg wel dat de hond de mogelijkheid heeft om te liggen. (N.B. Sommige honden slopen materiaal waarop ze kunnen liggen, dus in dat geval géén kleed in de bench leggen!).

Laat de deur van de bench openstaan en geef de hond regelmatig wat lekkers in de buurt van de bench. Gooi af en toe een speeltje of iets lekkers in de bench zodat de hond vrijwillig de bench ingaat.

Als de hond gemakkelijk de bench in en uit gaat kunt u hem op uw aanwijzingen in de bench sturen door er een woord aan te verbinden. Gebruik bijvoorbeeld het woord ”bench”. Gooi wat lekkers achterin de bench, en op het moment dat de hond zijn poot over de drempel zet zegt u “bench”. Oefen dit een aantal malen gedurende een aantal dagen zodat uw hond het woord “bench” associeert met de handeling om in de bench te gaan. Er moet wel iedere keer een beloning volgen! Ook als de hond uit zichzelf de bench ingaat, vergeet dan niet te belonen met een vriendelijk woord of wat lekkers.

Als de hond op uw opdracht de bench in gaat, kunt u proberen het deurtje sluiten terwijl u erbij bent. Vervolgens bouwt u de tijd op dat uw hond in de bench met de deur dicht blijft.

De volgende stap is om van de bench vandaan te gaan. Gaat dit goed dan kunt u de kamer even verlaten terwijl de hond in de bench ligt. Doe dit de eerste malen heel kort. U geeft uw hond een beloning in de bench elke keer dat u terugkomt. Langzaam bouwt u te tijd dat u weg bent en de hond in de bench blijft op.

 

Dit zijn algemene aanwijzingen. Vraag uw trainer voor persoonlijke aanwijzingen op maat of hulp als het even niet lukt!