Artikel downloaden

 

Zwemmen

 

Nu het wat warmer is, is het heerlijk voor de hond om te zwemmen! Bij het zwemmen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.                                                                                                       

 

Gevaren

Ratten en andere knaagdieren die in en om het water leven, kunnen de ziekte van Weil op honden en mensen overbrengen. Ook als je geen rat gezien hebt, of je hond niet in het water komt, kan hij/zij besmet raken via bijvoorbeeld de urine van de rat op het gras. Een jaarlijkse inenting in het voorjaar, voordat het echte zwemweer aanbreekt, geeft bescherming tegen een deel van de bacterien die Weil veroorzaken. Weil is een hele akelige ziekte die de lever en nieren van de hond aantast, wat dus erg pijnlijk is voor de hond. Ook als je er te laat mee bent heeft het zeker nog zin om even tre informeren bij je dierenarts.

 

Zelfs met een enting, is het geen goed idee om de hond zomaar overal te laten zwemmen. Jullie hebben vast wel gehoord over zwemwater dat gesloten is in verband met blauwalgen. Blauwalg is ook slecht voor honden, dus vermijdt troebel water met een groen/blauwe gloed.

Als je helder zwemwater hebt gevonden, kijk dan ook goed naar de ondergond en eventuele begroeiing, grote stenen en takken kunnen de hond verwonden als hij enthousiast rent en springt of slecht neerkomt op een scherpe steen of tak.

 

Zwemmen aanleren

Veel puppies en volwassen honden vinden het eng in het water met de pootjes van de grond te gaan. Het ene hondenras is meer geneigd te zwemmen dan het andere, dus het kan goed zijn dat sommige honden nooit echte waterliefhebbers zullen worden. Probeer altijd even in ondiep water waar je zelf ook kan staan, wat je hond hiervan vind, sommige rassen zijn gewoon niet gebouwd op zwemmen. Soms houdt een hond alleen van badderen en niet van zwemmen! Bootjevaren of suppen (nieuwe sport!) is alleen aan te bevelen als je zeker weet dat je hond geen angst heeft voor het water.

 

De beste manier om je hond kennis te laten maken met zwemmen is door het water met bijvoorbeeld een speeltje of brokje leuk te maken. Het is beter om telkens een paar minuutjes in het water bezig te zijn, dan om in één keer een hele tijd lang met water te willen spelen, zeker als je hond het spannend vindt. De zwemles wordt natuurlijk nóg leuker als vrouwtje of baasje het goede voorbeeld geeft en zelf het water in loopt.

 

 

Sommige honden zwemmen pas heel laat, bijvoorbeeld als ze een jaar of 2 á 3 zijn. Dat is heel normaal, dus het is absoluut niet nodig om haast te maken om een pup te laten zwemmen. Uiteraard geldt ook bij het zwemmen dat een goed voorbeeld, goed doet volgen: als je dus graag wilt dat je hond gaat zwemmen, ga vaak op pad met andere honden die zwemmen leuk vinden, dat geeft je hond vertrouwen.

 

Naar zee

Zwemmen is natuurlijk altijd leuk, maar zwemmen in de zee is helemaal bijzonder! Vaak mag je in de zomermaanden niet met de hond het strand op. Dat is maar goed ook want er is meestal veel te weinig schaduw op het strand, waardoor het in de zomer te warm is.

Stel nu dat het niet zo warm is en je hebt een strand gevonden waar je met de hond mag zwemmen, vergeet dan niet flink wat drinkwater mee te nemen. Als de hond namelijk zeewater opdrinkt, kan hij/zij behoorlijk ziek worden. Diarree en braken kan voorkomen (de dag) na inname van zeewater, dus gebruik de ‘nee’ oefening om de hond te laten stoppen met drinken en biedt hem/ haar op tijd drinkwater aan.Heeft de hond per ongeluk toch zeewater gedronken, geef hem dan ieder 10 minuten een beetje lauw water. De hond moet veel drinken om het zout uit te kunnen plassen zonder de nieren te beschadigen. In één keer de hond veel te laten drinken maakt dat de hond gaat braken, en er is kans op een maagtorsie.

 

Afdrogen

Als je hond geënt is en prima kan zwemmen, en je hebt ook nog eens mooi zwemwater gevonden, dan kan het zijn dat je thuiskomt met een hond die nat is en onder het zand of modder zit! Als je de pootjes afveegt, bedenk dan goed dat de hond geen sleutelbeen heeft, dus de gewrichten kunnen niet opzij bewegen. Zorg dat je bij het optillen het voetje dus altijd onder de aanhechting van het been houdt. Mocht dit niet duidelijk zijn, vraag dan of je trainer het pootjes afvegen even voordoet.

 

  

 

Veel zwemplezier!