Artikel downloaden

 

 

Zindelijkheidstraining

 

 

Een zindelijke hond begint met een zindelijke eigenaar.

Het doel van onze zindelijkheidstraining is dat de pup leert buiten zijn behoefte te doen. Maar, hoe pakt u dit nu op de goede manier aan, zodat u snel (enig) resultaat krijgt?

Belangrijk is te weten wanneer de goede momenten zijn om de pup uit te laten. Op momenten dat u kunt verwachten dat de pup zijn behoefte wil doen (na slapen, na eten, na een spelletje) brengt u hem naar de plek waar hij zijn behoefte mág doen. Blijf stil staan op deze plek, uw pup kan dan al snuffelend de indrukken van de omgeving op zich in laten werken. Neem eventueel een stukje krant of keukenpapier mee waar de urine (en dus de geur) van uw pup aan zit. Zo is het voor hem ‘veilig’ om buiten te plassen.

 

Maak de pup zindelijk door hem vaak, in het begin is dat zeker één keer per uur, uit te laten. Op deze manier leert hij buiten te plassen op basis van beloning: iedere keer dat de pup gaat op een plek waar hij zijn behoefte mag doen, prijst u hem uitbundig met een vriendelijke stem, en nadat hij zijn behoefte heeft gedaan met iets lekkers. Een klein voertje is voldoende. Gebeurt het toch een keer dat uw pup binnen plast of poept en u ziet het gebeuren, onderbreek dan het gedrag door de pup op te pakken en hem buiten neer te zetten. Vindt u een pasje of drolletje dan ruimt u het alleen maar op. Ongelukjes horen erbij.

 

De tijd dat een pup nodig heeft om zindelijk te worden verschilt van pup tot pup. Bij sommige pups is het zo voor elkaar; bij andere duurt het maanden totdat zindelijkheid bereikt is. Het verschil komt doordat de beschermende mantel (myelineschede) die om de zenuwbanen heen zit in jonge honden nog niet is volgroeid en in een verschillend tempo volgroeid raakt. Hierdoor werkt de zenuwbaan om controle te houden over de sluitspier onvoldoende.

 

Is binnen plassen ‘stout’?

Eén van de belangrijkste zaken die u in verband met (zindelijkheid)training moet weten, is dat u puppen NOOIT mag bestraffen voor het doen van de behoefte! Als u bestraft terwijl hij/zij plast, kan het zijn dat uw pup schrikt van uw reactie en in het vervolg alleen nog buiten uw aanwezigheid de behoefte durft te doen.

Een pup brengt uw reactie alleen in verband met iets dat op hetzelfde moment gebeurt. Sommige mensen denken dat hun pup wel degelijk weet dat hij kort daarvoor iets stouts heeft gedaan, omdat de pup zich dan zo ‘schuldig’ gedraagt.

 

Hier is echter iets anders aan de hand: Stel dat u even de kamer uit was, u komt binnen en ziet dat de pup een plasje op het kleed gedaan heeft. U moppert op de pup, misschien sleept u hem zelfs naar de plaats van het ‘ongeluk’ toe. Uw pup begrijpt hier helemaal niets van! Het enige dat de pup hiervan leert is, dat u plotseling boos kan worden. U maakt zich daardoor in de ogen van de pup onbetrouwbaar. De volgende keer dat u even weg was en weer binnenkomt zal de pup zich onzeker en deemoedig gedragen. Mopperen heeft dus geen of averechts effect op de zindelijkheid van uw pup.

 

Vraag gerust uw trainer om meer adviezen omtrent het zindelijk maken van uw pup.