Blij Ei!

 

Vaak zeggen we dat ons hondje zo'n blij ei is, bij dit spelletje zal dit zeker zo zijn! Je hebt nodig: een hond, een eierdoos en een aantal lekkere brokjes. Het maakt niet uit of het een grote of kleine eierdoos is, zolang het er maar een is met een deksel. Het eierdozen spel is eerder een puzzel dan een snuffelspel. De hond kan niet zomaar zijn neus achterna maar moet even rustig leren hoe hij het op moet lossen. De hond moet voor dit spel enige concentratie en doorzettingsvermogen hebben.

 

Stap 1: De eierdoos

Allereerst moeten we de hond vertrouwd maken met de eierdoos (1). Let op dat de doos schoon is en stop in een van de vakjes een brokje. Laat de hond het brokje proberen op te eten. De maat van het brokje kan deze oefening moeilijker of makkelijker maken! Ook de grootte van de snuit kan deze oefening voor sommige honden heel moeilijk of juist heel makkelijk maken. We houden bij deze oefening de eierdoos altijd vast, op de grond dan wel in de hand. Zo heeft de hond wat tegendruk om goed bij het brokje te kunnen, want dit zit best diep in het vakje. Als het de hond lukt om het brokje te pakken, kan je telkens in meer vakjes een brokje leggen en de hond het laten opeten. Let wel op dat hij tussendoor netjes wacht terwijl je de brokjes erin legt! Dit alleen al is best wel een denkspel voor de hond, hij probeert van alles uit om de brokjes uit het vakje te halen.
Sommige honden worden heel opgewonden van dit spel, het kan dan handig zijn om maar heel kort te oefenen en op een andere tijd weer verder te gaan, of juist om tussendoor langer te wachten voordat hij de eierdoos mag openen. Dit verschilt per hond. Laat jonge honden niet te lang wachten. Voor deze oefening maakt het niet uit of je een plastic of kartonnen eierdoosje gebruikt. Let wel op dat als het plastic eierdoosje kapot gaat, de randen scherp kunnen zijn. De kartonnen eierdoosjes zijn misschien iets minder geschikt voor honden die veel kwijlen, ze verliezen met vocht snel hun stevigheid.

 Stap 2: Wennen aan het deksel

Als de hond weet hoe hij de brokjes uit het vakje moet halen, vul je weer maar een vakje, en houd je het deksel rechtop. Houd de ene hand aan het deksel en de andere hand aan de onderkant van de eierdoos. De hond moet nu het brokje pakken met het deksel (bijna) tegen haar hoofd aan.

 

 

 

 

 

 

 


Stap 3: Deksel op je neus!

Elke keer dat je daarna een brokje in een van de bakjes doet kan je het deksel een centimeter meer dichtdoen, zodat de hond met zijn neus het deksel omhoog moet bewegen om bij het brokje te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 


Stap 4: Puzzelen maar...

Uiteindelijk kan je het deksel (bijna) helemaal dichtdoen. Probeer bij een kartonnen eierdoos het flapje eerst weg te duwen, zodat het deksel niet gelijk ‘op slot’ gaat. Bij rustige gevorderde honden kan je eventueel proberen om het deksel wel helemaal ‘op slot’ te doen, maar let op dat honden dit natuurlijk niet ‘met twee handen’ open kunnen doen. De hond kan die oefening dus alleen kan uitvoeren door de eierdoos zo te vervormen dat de uitstulping niet meer goed in het gat van het deksel valt.
 
Bij een plastic eierdoosje is er waarschijnlijk voor de meeste honden te weinig ruimte om het deksel echt open te doen als je allebei de puntjes dichtdrukt. Je kan wel proberen om een van de twee puntjes dicht te duwen, zodat er aan de andere kant iets meer ruimte is voor de hond om zijn neus tussen te steken.
 
Als je de doos zover dicht hebt als je wilt, kun je weer langzaam het aantal brokjes gaan opbouwen, zodat de hond niet een maar meerdere brokjes heeft als beloning voor het opendoen. Je kan op deze manier zelfs zijn hele maaltijd voeren!