Zakdoekje leggen

 
Voor het spelletje "zakdoekje leggen" heb je nodig: een hond, een stevig doekje, en een aantal lekkere brokjes. Zo simpel kan een snuffelspel zijn!

 

Stap 1: het doekje

Leg allereerst het doekje neer en geef de hond een brokje op het doekje. Als je denkt dat je hond het doekje zal gaan oppakken, vraag hem dan te zitten direct als hij het brokje op heeft.


 

 

 

 

Stap 2: Vouwen

Doe nogmaals een brokje in het doekje, maar dit keer vouw je het doekje een klein beetje dicht over het brokje heen. Zorg dat het brokje niet te diep in de vouw ligt. Het is niet de bedoeling dat je hond zich met het doekje bemoeit terwijl je het brokje erin doet. Bij jonge of onervaren honden kan het verstandig zijn om te vragen of de hond gaat zitten. Beloon hem voor het wachten nadat jij de brok hebt verstopt, en vertel hem op een duidelijke manier wanneer hij kan beginnen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met het woord 'zoek' of 'toe maar'.
Als je hond de neus in de vouw steekt en het brokje op die manier vindt, is dat knap! Laat de hond altijd zelf aangeven wanneer het brokje op is. Het oppakken van het doekje of het met de poten 'krabbelen' gebruiken sommige honden als strategie, want het brokje valt er dan vanzelf uit. Als je hond dit heeft ontdekt, kan je het doekje het beste aan de zijkanten vasthouden zodat het de hond niet lukt om het doekje te verplaatsen. Als een hond het doekje oppakt kan dit echter ook zijn omdat zijn opwinding of frustratie te hoog is. In dat geval is het beter om het spelletje te beeindigen.

 


 

Stap 3: Oprollen

Na elke keer dat de hond het brokje vindt, moet hij weer even netjes wachten totdat jij weer een brokje in het doekje hebt gedaan. Als hij het brokje snel vindt en heel goed snapt wat de bedoeling is, kan je het spelletje moeilijker maken. Leg een brokje heel erg aan de zijkant en vouw het doekje om, leg dan vlak voor de vouw een tweede brokje en rol het doekje iets verder op. De hond moet nu twee keer de neus in de vouw steken, maar wordt hier ook twee keer voor beloond! Echte gevorderden kunnen het doekje -met in elke vouw een brokje- uitrollen, al zul je soms het eindje moeten vasthouden zodat de hond het doekje echt uitrolt en niet in zijn geheel verschuift. Als je hond dit echt heel goed door heeft, kun je de hond het doekje helemaal laten uitrollen met alleen iets heel lekkers aan het eind.
 
 
 
 
 

 

Alternatief spelletje

Een vergelijkbaar spelletje is om meerdere doekjes in het midden aan elkaar vast te maken, bijvoorbeeld door er een leuke knoop op te naaien. Neem hiervoor dikke of stijve doekjes, als de doekjes te dun zijn dan is het erg moeilijk voor de hond om zijn neus ertussen te steken. Gebruik doekjes van verschillende afmetingen of leg doekjes van dezelfde afmeting niet percies op elkaar. Zo ontstaan er flappen waar de hond makkelijk zijn neus tussen kan steken. Je legt de brokjes dan tussen de verschillende lagen. Begin met 1 brokje en bouw langzaam op naar meerdere brokjes. Ook bij dit spelletje moet de hond netjes wachten terwijl jij de brokjes neerlegt!

 
 

 

Veel snuffelplezier!