Dit mag wel in de krant!

 

De dierenwinkel ligt vol met mooie hondenspellen, maar een spel hoeft echt niet duur te zijn om je hond lekker te laten snuffelen. Het mooie van snuffelspellen is dat je deze niet echt hoeft aan te leren, de hond hoeft alleen maar zijn/haar neus te volgen. Er zijn verschillende snuffelspellen mogelijk, maar het meest simpele spel is de krantenbak. Je hebt alleen een kartonnen doos en wat krantenpapier nodig, dus je hoeft hiervoor waarschijnlijk de deur niet uit. Ideaal om je hond tevreden te houden als een lange wandeling er even niet in zit!

 

Stap 1: de doos

Zorg dat je eerst de doos goed voorbereid door in ieder geval één kant goed bereikbaar te maken, snij bijvoorbeeld een flap of zijkant van de doos af. Bedenk ook of het handig is voor de hond om de doos op de grond of op een krukje te hebben staan, vooral bij grotere honden of honden met lichamelijke beperkingen kan het makkelijker zijn om de bak iets hoger te zetten. Het is verstandig om de flappen van de bodem van de doos vast te plakken, want als daar een brokje onder komt dan kan de hond deze er slecht zelf uithalen. Als de doos voorbereid is, dan zet je de doos neer, en gooi je er wat brokjes in zodat de hond leert dat het leuk is om zijn hoofd in de doos te doen. Als de hond het spannend vind doe je dit een aantal keer. 

Stap 2: zelfbeheersing

Heel belangrijk is bij snuffelspellen is de zelfbeheersing. De hond kan niet aan een snuffelspel beginnen voordat er brokjes in liggen, dus zij moet netjes wachten todat jij het spel gevuld hebt. Leg telkens een brokje in de doos, en geef dan een brokje in de bek van de hond, als beloning voor het wachten. Bij gevorderde snuffelaars kun je natuurlijk een groter aantal brokjes in het spel leggen voordat de hond er eentje krijgt, of zelfs helemaal geen brokjes zodat het snuffelen de beloning van het wachten is. Bouw dit langzaam op. Het is handig om een 'vrij' of 'toe maar' woord te hebben waarmee je aan de hond duidelijk maakt dat hij/zij mag beginnen met snuffelen. Dit wordt vast zijn favoriete commando!

 


 

Stap 3: aanvallen!

Als de hond voldoende vertrouwd is met de doos, leg dan een aantal proppen in de doos en leg er wat brokken bij. Gebruik in het begin maar een paar proppen, zodat de hond even kan wennen aan de geur, het gevoel van de kranten tegen zijn gezicht, en het geluid dat de proppen maken als de hond ze wegduwt. Sommige honden kunnen schrikken van de proppen, vul dan de doos nog een aantal keer met brokjes maar doe er niet meer proppen bij, je kan altijd later op de dag of morgen weer verder snuffelen.
Geef je hond voldoende tijd om alles heel goed te onderzoeken. Je kan helpen door de doos vast te houden zodat het niet de kamer door schuift, maar het is juist goed als je hond deze oefening helemaal alleen uitvoert! Sommige honden doen er wat langer over dan andere, maar iedere hond geeft op een gegeven moment zelf wel aan dat de brokjes op zijn. Dit doeteen hond meestal door de kop op te heffen, weg te kijken, jou aan te kijken of een paar stappen weg te doen. Als je een signaal mist gaat de hond soms verder speuren, dan wacht je nog weer even totdat hij een duidelijker signaal geeft. Als de brokjes op zijn kun je kiezen om de hond weer te laten wachten en het snuffelspel opnieuw te vullen, of om je hond een beloning te geven voor het knappe snuffelen en het spel weg te ruimen. Sommige honden zullen de doos uit frustratie gaan slopen als je een signaal mist, vraag de hond dan te stoppen met slopen en berg het spel weg. Eventueel kan het zin hebben om dan de volgende keer de snuffelsessie met je telefoon of camera op te nemen zodat je kan zien welk signaal je gemist hebt voordat hij begint met slopen.

 

Stap 4: Tjokvol

Als je hond geniet van het snuffelen kan je elke keer dat de hond aangeeft de brokjes op te hebben, wat extra proppen in de doos leggen, totdat de doos helemaal vol zit. Je hond moet nu de hele kop in de doos doen en met zijn kop de proppen wegduwen. Hij kan dus echt alleen maar zijn neus gebruiken, want zijn ogen zitten tussen de kranten. Je hond zal hierbij ook echt hoorbaar gaan snuffelen. Dat geluid betekent dat hij heel druk bezig is!
 

 

Stap 5: Voor gevorderden

Voor de gevorderde snuffelaars die in een mum van tijd alle brokjes uit de doos hebben, kun je een prop pakken en die een beetje uitvouwen. Vervolgens stop je er een brokje in, vouw je de prop weer dicht, en stop je deze onderin weer terug in de doos. De hond moet dan niet alleen de juiste prop vinden, maar ook nog eens de prop zien open te maken! Let hierbij wel op dat het niet de bedoeling is dat de hond het krantenpapier ook gaat opeten. Eventueel kan je de hond vragen om de prop bij jou te brengen zodat jij het uit kan vouwen en de brok aan de hond kan geven.
  

Stap 6: Voor de echte speurneuzen!

Als je hond heel goed is in het zoeken van de juiste prop en hij dit al veel gedaan heeft, kan je eventueel ook een prop pakken, daar een brok in doen, en de prop ergens in huis verstoppen. Je doet dit eerst door je hond te vragen te wachten en het weg te leggen terwijl hij toekijkt. Als hij de prop dan gevonden hebt kan je daarna doen alsof je de prop op meerdere plekken verstopt zodat de hond niet precies weet op welke plek hij moet zoeken. Uiteindelijk kan hij/zij ook buiten zicht wachten totdat jij de prop verstopt hebt. Let er wel op dat als je de prop boven de neushoogte van de hond verstopt, het heel veel moeilijker te vinden is. Probeer het zoekspel altijd zo makkelijk te maken dat de hond het zonder hulp zelf kan oplossen. Je ziet aan de snelheid waarmee hij het oplosthoe makkelijk het is. Als een opgave te moeilijk is, wacht dan gewoon even tot je hond om hulp komt vragen en wijs hem dan de juiste richting uit. Als de hond het zelf doet, moet hij hard nadenken en dit is goed voor zijn zelfvertrouwen.