Artikel downloaden

 

Slaap en Rust

Die enorme explosie van energie die een jonge hond iedere dag heeft is al snel te veel in je, toch al overladen, agenda. Mensen proberen dit op te lossen door lange wandelingen te maken of maar veel met een balletje te gooien, maar is niet het antwoord op de uitdagingen van de puberteit. Lang wandelen resulteert in een vermoeide eigenaar, en een puber met een uitstekende conditie! Het is daarom belangrijk om goed te letten op de hoeveelheid mentale uitdaging die je hond krijgt. Alleen met voldoende mentale uitdaging wordt de hond echt moe. Te veel mentale uitdaging kan echter een averechts effect hebben.

 

Gekke 5 minuten

Elke hondeneigenaar kent ze wel, de ‘gekke 5 minuten’. Dat je pup even heel hard rondjes gaat rennen of op een andere manier helemaal wild wordt. Als pup is dit vaak schattig om te zien, maar tussen de 4 en 6 maanden worden deze ‘gekke 5 minuten’ heftiger en langduriger. Dan is de hond even niet meer bereikbaar en dus ‘ongehoorzaam’, voor ongeveer een kwartier. Tot de hond ongeveer 4 jaar is komt dit regelmatig voor: tijden dat hij ineens eventjes niet meer bereikbaar is voor de eigenaar en pas na een kwartier aanspreekbaar is. Deze ‘gekke 15 minuten’ komt in de puberteit zowel binnen als buiten voor.
Niemand weet precies wat de reden is voor dit gedrag. Zolang de hond niets doet dat onveilig of onbeleefd is, en het niet meer dan een of twee keer per dag voorkomt, is het prima om gewoon even de puber de puber te laten, en hem te laten uitrazen. Probeer dan niet te roepen, hij zal zichzelf waarschijnlijk wel komen melden als hij er klaar mee is. Als hij dan uitgeraasd en voldaan naar je toe komt, beloon hem voor de aandacht die hij je geeft!

 

Slaap

Jonge honden zitten boordevol energie. Wij krijgen een pup met 8 weken in huis en dan slaapt hij nog heel veel. Vanaf ongeveer de 10e week zal een pup niet meer overal kunnen gaan slapen, en kan hij overprikkeld raken en gaan klieren. Helaas geven wij mensen de pup niet altijd genoeg tijd om te slapen.
Klieren is meestal gedrag dat op jou gericht is, met als doel een reactie uit te lokken. Vaak gaat het dan om bijten, rijden of naar je op springen, al dan niet met een aanloop. Als een pup of (pre-)puber kliert is het vaak uit moeheid. Ga eens na op welk moment je denkt ‘oh bah nou is hij echt vervelend’, vaak zal dit rond hetzelfde tijdstip zijn. Zorg dan dat je voor die tijd even speelt en de hond dan even verplicht laat slapen.
Hoewel enige van hyperactiviteit in de puberteit normaal is, zien we helaas ook veel ‘hyperactieve’ pups. Soms is de hyperactiviteit een gevolg van angst of stress, maar in veel gevallen krijgt hij dan gewoon te weinig slaap. Chronische overbelasting kan beschadigingen in het brein opleveren, dus voldoende slaap is heel belangrijk. Verplichte slaapjes, bijvoorbeeld door de hond in een bench te zetten, zijn een goede manier om hiervoor te zorgen. De hond zal zich hier het makkelijkste in schikken als dit elke dag volgens hetzelfde schema gebeurt.
 
Een pup heeft ongeveer 18 tot 20 uur slaap per dag nodig, een volwassen hond ongeveer 12 tot 14 uur, en een oudere hond weer iets meer dan dat. Het is belangrijk dat de hond een rustige en enigszins beschutte plek heeft om te slapen, een plek waar niet iedereen langsloopt. Je hond moet er volledig op kunnen vertrouwen dat zij nooit met opzet gestoord of aangeraakt wordt als ze op die plek gaat liggen, ook niet door eventuele kinderen in het gezin. Hoe veiliger de plek is, hoe lekkerder de hond slaapt!

 

Massage

Rust in de puberteit is heel belangrijk, niet alleen voor je hond maar ook voor jezelf. Jouw hersengolven bij het aaien of masseren van je hond zijn vergelijkbaar met je hersengolven bij meditatie of slaap. Als je de hond regelmatig masseert, geeft dit niet alleen rust maar is het ook een moment van connectie voor jullie allebei. Het wordt dan een manier van samenwerking en communicatie, een manier om even bij elkaar te vragen hoe het gaat. Hiernaast kan massage ook helpen om de stress te verlagen. Puberhonden hebben meer stress dan pups en volwassen honden. Stress kan je voelen in het lichaam van je hond. Zeker als je regelmatig masseert zal het je gaan opvallen als je hond anders aanvoelt. Bijvoorbeeld een warm hoofd, gespannen kaken en nek, spanning in het bekken, en een warm of juist koud bekken. Met een goed opgebouwde massage zal je binnen 5 minuten gelukshormonen opwekken, en na 30 minuten zullen de stresshormonen afnemen. Naast stressreductie draagt massage ook bij aan een beter lichaamsbewustzijn en verhoogde concentratie, wat zeker voor jonge honden heel veel kan opleveren!
 
Door middel van massage kun je de hond leren om in zijn eigen tempo te ontspannen. Heel belangrijk is het dat de hond haar lichaam zelf komt aanbieden, en dat wij daar naar luisteren. Het is mooi om een bepaald massage moment te kiezen en dit in te bouwen in je routine, op hetzelfde moment op dezelfde plek te gaan zitten met een uitnodigend gebaar. Je hond kan zelf kiezen of hij erop in gaat of niet. Het vereist wel dat je gevoelig wordt in de communicatie met je hond, zodat je stopt bij het eerste signaal dat hij er geen zin meer in heeft of het hem even te veel wordt.
 
 
Er zijn veel massage technieken, maar uiteindelijk is het belangrijkste dat je met rust en aandacht je hond aanraakt op een manier die hij of zij prettig vindt. Een goede basis oefening is om met een of twee vlakke handen je hond vanaf de nek tot de staart te aaien. Let hierbij op dat niet iedere hond het prettig vindt als je aan de nek en/of staart zit, in dat geval blijf je van deze plekken weg. Het is soms moeilijk voor ons als mens om bij deze oefening voldoende rust te vinden. Een manier om hiermee om te gaan is te tellen hoe lang het duurt om van nek tot staart te aaien. Voor kleine honden kan je minstens tot 20 tellen, voor grotere honden kan zeker 40 tellen duren. Je zal merken dat dit heel erg langzaam is! Het kan makkelijk zijn om te beginnen met 3 tot 5 tellen en dan elke keer dat je van voren af aan begint proberen de aai een tel langer te laten duren. Zo komen jullie allebei heerlijk tot rust.
 
Voor andere massage technieken verwijzen we graag naar het youtube account van Judith Hofman: https://www.youtube.com/user/Hondenmassage. De informatie over massage uit dit stuk is gedeeltelijk afkomstig uit haar lezing op Kynocongres 2019.